Logo Free Spirits Film

Verslagen / Groot Taiwanees regisseur Edward Yang overleden( 1947-2007)

Groot Taiwanese regisseur Edward Yang overleden

door Jaap Mees

 

Maandag overleed de grote filmmaker Edward Yang uit Taiwan. Als eerbetoon aan deze verfijnde filmmaker een stukje over zijn magnifieke film A One and A Two.(ook bekend als Yi Yi). Taiwan kent vele getalenteerde filmmakers, veel mensen kennen Ang Lee, die vooral bekend werd met Crouching Tiger, Hidden Dragon. Een andere goede Taiwanese meester filmer is Hou Hsiao- Hsien bekend van Flowers of Shanghai en Three Times. Met A One and a Two won Yang terecht de prijs voor Beste Regie in Cannes in 2000. 

Voor Yi Yi maakte Edward Yang zes lange speelfilms, waaronder A Bright Summer Day (91) en Taipei Story ( 85). Yang werkte zeven jaar als een computer engineer in Seattle, voordat hij begon te schrijven aan een scenario van een vriend Yo Weizheng. Daarna werkte hij aan een tweedelige televisie film, Eleven Women, voor de Taiwanese televisie. Al na een jaar studeren aan de USG filmschool verliet hij deze. Na het zien van Aguire Wrath of Godvan Werner Herzog keerde hij terug als filmmaker. 

A One and A Two gaat over een familie in Taipei. De film begint met een huwelijk en eindigt met een begrafenis. In de tijd daartussen in leren we NJ Jian kennen. Een man midden van midden veertig, die werkt voor een computer zaak, die betere tijden heeft gekend. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen Ting Ting, een tiener dochter en Yang Yang, een klein eigenwijs mannetje van acht. Jian’s schoonmoeder stort in en ligt in coma, haar dokter vraagt haar familie tegen haar te blijven praten, om zo haar geest levend te houden. Tijdens de bruiloft ontmoet NJ onverwachts zijn ex-vriendin. Zij is inmiddels getrouwd met een Amerikaan, maar heeft nog steeds gevoelens voor NJ. In de film volgen we het wel en wee van de familie en Yang besteedt genoeg screentime aan iedereen, zodat wij als kijkers echt betrokken bij ze raken. Hij observeert hen met veel compassie, nuance en warmte, daarom worden zijn personages echte mensen met fouten, onzekerheden en humor. Vooral het jochie Yi Yi is heel grappig op een verukkelijk subversieve manier.Zo n eemt hij foto’s van het achterhoofd van de mensen om hem heen of van muggen. Hij houdt meer van junkfood dan van de traditionele Taiwanese keuken. 

Het verlegen en stille meisje Ting Ting is niet erg gelukkig in haar relaties, in tegenstelling tot haar vriendin Lili Jiang, die van vriendjes wisselt alsof het kleren zijn. Edward Yang houdt zijn camera vaak op een afstand en gebruikt de close-up heel zelden, omdat hij het shot niet aan de kijker wil opdringen. Hij beweegt de camera heel weinig en creeërt daardoor een sterke beschouwende sfeer met zijn zorgvuldig gekadreerde beelden. Soms zie je de personages van achter lopend in een straat met mooie bomen. 

A One and A Two is niet voor ieders smaak. De film duurt ongeveer drie uur, maar wanneer je je er voor openstelt en je overgeeft aan Yang’s verfijnde blik en vloeiende ritme, ontstaat er stukje voor stukje een adembenemend mozaïk van beelden. Vaak ervaar ik een zekere afstand bij het zien van Aziatische films, maar niet bij het werk van Yang, omdat elk beeld vervuld is van humanisme. Met zijn werk laat Yang zien dat film een delicaat en magisch medium is. Een jaar of zes gelden zag ik Edward Yang tijdens een interview na een vertoning van Yi Yi in de ICA in Londen. Hij gedroeg zich zoals zijn films zijn: onpretensieus, sensitief en gedreven. A One and A Two is onlangs uitgebracht op DVD door Dutch Filmworks.