Vorige week was ik een week op vakantie in Rome en bezocht daar de roemruchte filmstudio Cinecittà, wat cinema stad betekent. Van elke tien Italiaanse films worden er vier in Cinecittà gedraaid. Het terrein is 400 hectare groot en er werken ongeveer 5000 vakmensen van kostuum ontwerpers, set bouwers, editors, speciale effect deskundigen tot producenten. Er zijn 4 grote studio’s en 22 geluids- studio’s. Cinecittà opende zijn deuren in 1937 in de tijden dat Mussolini in Italië aan de macht was. Hij was een groot filmliefhebber en zijn zoon een filmmaker. Gelukkig gebruikte hij het medium film nauwelijks als propagandamiddel, wat zijn Duitse bondgenoot Goebbels in Duitsland wel deed.
Cinecittà, een kilometer of vijf buiten het centrum van Rome gelegen, is vooral bekend geworden als het tweede huis van de legendarische filmregisseur Federico Fellini (1920-1993). De Maestro draaide er onder meer La Dolce Vita, Casanova, La Cita delle Donne en La Nave Va. Een speciaal ‘Fellini Building’ is gewijd aan deze fantasierijke en super vitale filmmaker. Vele filmmakers als Martin Scorsese, Woody Allen en Nanni Moretti zijn door hem geïnspireerd. Scorsese draaide in Cinecittà Gangs of New York (2002) en Nanni Moretti filmde er vorig jaar nog We Have a Pope. En Robert de Niro gaat er zijn nieuwe film Manual of Love 3 opnemen.
Ook Hollywood heeft altijd een fascinatie gehad voor Cinecittà en Rome. Gigantische producties als Ben Hur, Cleopatra en War and Peace zijn in deze studio gemaakt. En ook grote publieksfilms als Death in Venice van Visconti en The English Patient van de veel te vroeg overleden Anthony Minghella werden hier gerealiseerd.
We krijgen een rondleiding van een jonge vrouwelijke gids, die in het audiovisuele archief werkt. Zij vertelt eerst in het Italiaans en dan in het Engels. Zij neemt ons mee naar sets uit Gangs of New York en een straat met saloons en een mooie kiosk. We zien knap gebouwde decors uit de groots opgezette televisie serie Rome ( 2005-2007),een Engels-Amerikaanse co-productie. Ook zijn er prachtige fresco’s te bekijken, nauwelijks te onderscheiden van echte muurschilderingen. Op een grote set met Romeinse tempels en her en der staande decorstukken, staat een Italiaanse productieleidster instructies te geven via haar mobiele telefoon.
Na afloop van de rondleiding kunnen we op eigen houtje het Fellini gebouw bezoeken waarin een film wordt gedraaid over Cinecittà van filmstudenten uit de Rome filmschool. Federico Fellini komt ook aan het woord en doet de voor hem typerende uitspraak: “ Niets is bekend, alles is verbeelding.”
Dan is er nog een gebouw waar je kunt zien hoe een film wordt gemaakt. Via een gang met bewegende filmfragmenten in de vloer, wordt je geleid naar diverse kamers met decorstukken, oude camera’s, filmcuriosa en mooie kostuums uit diverse films. Zoals de jurk van Audrey Hepburn uit Roman Holiday (in Cinecittà gedraaid) en de mantel met bontkraag van de rondborstige actrice Anita Ekberg, die ze droeg in de beroemde scene uit La Dolce Vita in de Trevi fontein. Er is ook een mogelijkheid om actuele filmopnames mee te maken, maar na vier uur in Cinecittà te hebben doorgebracht bij een temperatuur van 30 graden, besluiten we dat niet te doen. Het blijft bijzonder om een terrein te bezoeken waar je met een film scenario arriveert en na enkele maanden een compleet gemonteerde en gemixte film rijker, de poorten van deze droomfabriek weer verlaat.
Jaap Mees