Logo Free Spirits Film

Film / Interview met Jaap Mees over documentaire Het licht van Tabor

 

 

Onze kersverse eindredacteur van de Kroniek, Jaap Mees, is al geruime tijd actief als filmmaker. Eerst in London, nu vanuit Nederland.  Hij heeft diverse documentaires op zijn naam staan waaronder “Taize in Rotterdam’, ‘Inside The Circle’ en “Off the Beaten Track”. Jaap studeerde journalistiek in Tilburg en vervolgens regie & scenario aan de London International Film School.  Hij schrijft voor diverse bladen, nu de digitale uitgevers Reporters Online (vroeger De Pers) Cultuurpers.nl  en Blendle.   Ludo Mees sprak met Jaap over zijn laatste project dat hij samen met Paul Simons (camera, montage) heeft uitgebracht.

 

Het licht van Tabor betreft een persoonlijke documentaire over de psychologische en spirituele verwerking van kanker. Een ontroerend en indrukwekkend filmisch document waarin centraal staat wat er met mensen gebeurt wanneer zij de diagnose kanker krijgen. De levensvragen die op dat moment rijzen, ongeacht of je gelooft of niet, zijn zeer fundamenteel en ingrijpend voor de mensen die deze boodschap hebben ontvangen en hun naasten.

 

William Yang

Jaap praat vanuit eigen ervaring aangezien hijzelf sinds 1979 drie maal de diagnose kanker heeft ontvangen (ziekte van Hodgkin) maar daar gelukkkig van genezen is verklaard, sinds 2004.  Een bezielde en ontroerende lezing  in 2009 van therapeut William Yang in het UMC was de aanleiding voor Jaap om dit onderwerp nader te onderzoeken hetgeen heeft geleid tot deze documentaire. William Yang is  een Nederlandse theoloog/therapeut (Chinese vader en Nederlandse moeder) die al 30 jaar werkzaam is als therapeut. Hij is de grondlegger van de Willam Yang Foundation. Over zichzelf zegt Willam Yang op zijn eigen website : ”In mijn jonge jaren studeerde ik theologie en menswetenschappen en later interreligieuze spiritualiteits studies. Maar het meest leerde ik in mijn opleiding tot ziekenverzorgende. In plaats van een dr. titel te halen koos ik ervoor om broeder te worden aan de basis in onze gezondheidszorg. Broeder zijn is nog steeds mijn basis in mijn werk als therapeut op het Taborhuis, maar ook als yoga- en meditatie leraar”.

 

Het Tabor huis ligt in Nijmegen en is inmiddels onderdeel  van het Helen Dowling Instituut. Het huis kent drie soorten activiteiten, meditatie, ontspanningsoefeningen en gesprekstherapie.

 

Verbondenheid

 In de documentaire komen een drietal ex-kankerpatienten aan het woord die spreken over hun ervaringen over de impact van het hebben van kanker op hun leven, nadat zij (voorlopig) genezen zijn verklaard. Een vierde patient uit de documentaire heeft de strijd verloren en is inmiddels overleden.  Hiernaast komen ook een internist, een geestelijk verzorger, een psychologe en uiteraard Willam Yang zelf aan het word.

 

Jaap vertelt gepassioneerd over het idee achter het Tabor huis zoals dat door William Yang en zijn staf wordt uitgedragen. Kerngedachte is dat je er als mens vollediger uit kan komen en het leven een positieve draai krijgt,  als het je gegeven is de ziekte te overwinnen. Gedreven door een mix van verlichting en verlossing,  gevoed door de diepe verbondenheid ,zoals Willam Yang die voelt, tussen Boeddhisme en Christendom, worden Tabor huis bezoekers begeleidt in hun zoektocht naar antwoorden en hun pogingen tot aanvaarding.

 

Spiritualiteit

Voor Jaap is het bijna een therapeutische film geworden vertelt hij.  Het maken van deze documentaire heeft ook hem geholpen anders te kijken naar zijn ziekte, die eigenlijk al 35 jaar met hem meereist (zij het nu gelukkig op afstand).  Hoe ga je met de dood om als je in een levensbedreigende situatie verzeild raakt?  Dat roept vele vragen op, waarbij spiritualiteit van grote waarde kan zijn. Hierin ligt de grote betrokkenheid van Jaap met het onderwerp van zijn documentaire.

 De documentaire wordt voorlopig uitsluitend vertoond in kleine kring, waaronder met enig regelmaat in cultureel centrum de Appel in Nijmegen. Belangstellenden kunnen een DVD met de documentaire bestellen bij Jaap (jaapmees@online.nl). Ik kan hem zeer aanbevelen. Hieronder volgt een korte weergave van een reactie die Jaap ontving op zijn film en waarmee eigenlijk alles gezegd wordt:

 ik heb gisteren de dvd met mijn dochter van 22  bekeken. Het was wederom zeer indrukwekkend te zien. Er wordt ontzettend veel waars in gezegd en voelbaar overgebracht. Ook mijn dochter werd geraakt en zei dat het eigenlijk een film is over het leven, een boodschap om het leven ten volle te leven. Er zit een hele mooie switch in de film van donker naar licht, die echt voelbaar is. Ik hoop dat hij door veel mensen gezien wordt, het is geen film over kanker maar over (de bron van) het leven en dat gaat ons allemaal aan.

Ludo Mees

* Reactie William Yang: 'Wat mooi dat je de documentaire beschikbaar hebt gesteld voor het grote publiek.

  Wanneer mensen de film zien zijn ze altijd onder de indruk en zeer ontroerd. Ook geinspireerd. (...)

 En nog veel dank voor al het werk, vakmanschap en liefde die je in de film hebt gelegd.'

 

 Zie voor een trailer de rubriek FILM